Aivan fantastisen lämmin ja pääasiassa aurinkoinen lauantaipäivä alkoi Gerin juoksulla (alkoihan se lopulta!). Aamiaisen jälkeen lähdettiin menkkakoiran kanssa Lotta Vuorisen NOME -koulutukseen Otalammelle (aiempi oli joulukuussa). Lähtöhän meni tietysti ihan käteen: ensin unohdin rahat kotiin ja kun olin ne hakenut, tajusin, että lähi K-Extra oli vielä kiinni ja jouduin etsimään matkan varrelta toisen. Osoite ja ajo-ohjeet treenipaikalle jäivät tietysti olohuoneen pöydälle ja lisäksi puhelimeni tökkii pahemman kerran, se sammui jatkuvasti enkä meinannut saada soitettua ajo-ohjeita puhelimitse. Mutta perille päästiin, lopulta. Mukana oli 7 koirakkoa (harjoiteltiin kahdessa ryhmässä) ja taas Gertrud sai tiukan setin malttiharjoittelua ja treeniä häiriön alla. Ja aloittelija -ohjaaja oppi taas runsain mitoin itsestään ja koirastaan. Aivan mahtava päivä! Ja Geri on kyllä ihmeellinen tyyppi: se säätää ja häslää nähdessään muut koirat, mutta kun pitää ryhtyä toimeen, se toimii kuin unelma! Ja säätämisestä ja häsläämisestäkin on sanottava sen eduksi sen verran, että sen kuuppa pysyi koossa nyt jo paljon paremmin kuin viime kerralla! Sehän ei siis käytännössä vinkunut ollenkaan, eikä maltin löytyminen vaatinut enää läheskään yhtä paljon lihapullia!

Aamupäivällä tehtiin ohjaustreeni, jossa ohjaajat jättivät linjaan neljä damia n. 15-20 m välein. Damit muodostivat pellolle rivejä, joista koirien piti noutaa ristiin, eli ei omalta linjalta. Olin pessimistinä aivan varma, ettei Geri hae ohjaukseni mukaisesti (mm. siksi, ettemme ole ohjauksia harjoitelleet kovin säännöllisesti tai edes kauan), mutta vielä mitä: se pinkoi hangella hippulat vinkuen ja haki jokaisen ohjauksen, täydellisesti! Lottakin kehui työskentelyämme ja totesi, että Gerissä on potentiaalia, kunhan vain olen tarkkana lähetysten kanssa, koska Geri on nopea liikkeissään.

Toinen treeni ennen lounasta tehtiin traktorin uralla: koirien kanssa käytiin jättämässä dameja urille kauas, vähän lähemmäs ja lähelle, sekä päinvastaiseen suuntaan lumikinoksen taakse. Vuoron perään noudettiin. Tässä testattiin koiran muistia ja itseluottamusta linjalla, se kun ei nähnyt kauimmaisia dameja, vaan sen piti joko muistaa tai luottaa, että sieltä vielä jotain löytyy, kun tarpeeksi kauas jolkottaa. Geriltä loppui usko, se ei hakenut kauimmaisia dameja, joten Lotta sovelsi ja treenistä tuli itseluottamuksen kohotusta: ensin Lotta kävi viemässä kauas damin niin, että Geri näki sen ja sen Geri nouti hienosti. Sen jälkeen se uskoi, että saman matkan päästä löytyy vielä muutakin ja haki toisen sokkona.

Lounas- ja kahvitauon jälkeen jatkettiin traktorin uralla. Damit heitettiin hankeen uran viereen ja noutoja vaikeutettiin aika tavalla häiriödamilla, joka lensi ilmassa uran toiselle puolelle hankeen niin, että jokainen sen varmasti näki. Se oli monelle koiralle melkoinen haaste, varsinkin, kun melkein puolet koirista -Geri mukaan lukien- alkoi olla jo sippinä tiukasta harjoittelusta. Gerille jouduttiin lopulta soveltamaan aika tavalla, koska tyttö alkoi olla niin piipussa, ettei se kertakaikkiaan jaksanut keskittyä, vaikka siitä näki, että se halusi kovasti tehdä oikein. Urhoollinen ja reipas tyttö:)

Päivän lopuksi käytiin Lauttasaaren edustalla jäällä tekemässä pienen pieni vapaa lenkki. Itse olisin mielelläni kävellyt ihanassa kevätsäässä pidempäänkin, mutta Geri oli niin kaikkensa antaneen oloinen, että tultiin vajaan puolen tunnin päästä kotiin lepäämään. Mutta tulihan tässä oltuakin ulkona, melkein 7 tuntia!

Päivän tärkeimmät opetukset meille olivat: 

1. Geri tarvitsee itseluottamusta, eli hakua on harjoiteltava pidemmältä matkalta (pitää tosiaan harjoitella, voi muuten olla ongelma taippareissakin).

2. Minun pitää kiinnittää huomiota siihen, millaisia äänenpainoja käytän Geriä ohjatessani. Geri kuuntelee niitä erittäin tarkkaan ja sen työskentely häiriintyy heti, jos se kuvittelee minun olevan vihainen. Käytännössä minun siis pitää opetella posiitivisia ja iloisia äänenpainoja, jotka motivoivat sitä jatkamaan.

3. Gerissä on potentiaalia , eli minulla on taitava noutaja:)

4. Gerin palautukset ovat parantuneet roimasti viime kerrasta (kehui Lotta).