Päästiin "takaportin" kautta treenaamaan ja kouluttautumaan Yli-Takkulan pelloille yhdessä muutaman kokeneemman harrastajan kanssa. Kouluttajana toimi Lotta, pitkän linjan labbisharrastaja. Etukäteen vähän hirvitti, en oikein tiennyt, mitä odottaa ja pohdin, mahtaisiko Gertsu piippailla yli, kun koko päivä oli täynnä jännitystä ja uusia tilanteita. Lopultakin Gertsu teki työtä oikein hyvin ja hyvällä asenteella, kunhan vauhtiin pääsi. Hyvää oli myös se, että iltapäivän harjoituksessa Geri pysyi melkeinpä hiljaa! Tietysti lihapullan muruja sai kyllä vähän jaella...

Päivän aluksi jokainen koira pääsi vuorollaan tekemään kaksi tehtävää: linjauksen ja sen jälkeen linjaus-markkeeraus -yhdistelmän. Linjauksessa kävimme yhdessä viemässä damin ja sen jälkeen kävelimme jonkin matkan päähän, josta lähetin koiran noutoon. Sehän viipotti menemään hippulat vinkuen ja toi damin hienosti minulle. Linjaus - markkeeraus alkoi vähän surkeasti, arvatenkin siksi, että typerä ohjaaja antoi koiransa katsoa, miten edellinen koira teki "kivan" markkeerauksen. No sen jälkeenhän Geri olisi myös halunnut tehdä sen, ei hakea linjalta uutta damia. Pienellä tarkennuksella siitä selvittiin ja Geri teki molemmat tosi hienosti.

Lohikeittoaterioinnin jälkeen jatkoimme ryhmäharjoitteilla. Vähemmän kokeneet koirakot (joihin siis me todellakin kuuluimme) pääsivät ensin töihin. Pellolle tehtiin muutamia pisteitä, joihin damit käytiin koirien kanssa heittämässä ja sitten vuoron perään lähetettiin ne noutamaan, yksi dami joka kierroksella. Tämä oli kaikille ALO -koirille tiukka harjoitus, viimeinen kierros oli mennä jokaiselta jolkutteluksi ja pelleilyksi, eikä Geri todellakaan ollut poikkeus. Se sääti ja sääti, vaikka ekalla lähetyksellä juoksi linjan hienosti loppuun ja otti damin jo suuhunsakin. Jostain syystä se päätti tiputtaa sen lähteä hajuja tutkimaan. Sama, täysin uusi ja yllättävä ongelma, näkyi jo pari kierrosta aiemmin. Ilmeisesti pellolla oli käyskennellyt joku todella mielenkiintoisen hajuinen. En ole nimittäin ikinä ennen nähnyt Gerin tiputtavan ja jättävän damia, joka sillä on jo suussa!!!

Päivä oli erittäin opettavainen ja antoisa. Lotta oli älyttömän hyvä, osasi antaa palautteen sellaisella tavalla, että ymmärsin heti, mitä hän tarkoitti. Pieniä yksityiskohtia, jotka huomioimalla Gerin työskentely parani koko ajan:)

Opetukset: 

1) Geri kannattaa lähettää ilman hihnaa, koska se malttaa hienosti. Koska lähetän hihnan kanssa turhankin ponnekkaasi, Geri ei malta kuunnella käskyjäni, vaan hihnan liikkeitä. Kun lähetin ilman hihnaa, Geri keskittyi selkeästi paremmin koko hommaan.

2. Koiralta pitää vaatia välillä myös enemmän kuin mitä se osaa: jotta kehitystä tapahtuu, pitää välillä kokeilla rajojaan. (Tämähän nyt on suoraan kuin urheilijan kehityksestä revittyä). Näin ollen ALO -koirien kanssa tehtiin ensin treenit "vaikeamman kautta" ja jos se ei onnistunut, niitä helpotettiin, kunnes koira onnistui.

3. Lue koiran eleitä: hännänliikkeet kertovat paljon sen mielentilasta.

4. Jos koira alkaa pelleilemään, ts. jos se jättää noudon kesken ja hortoilee mieluummin ympäriinsä, sille on näytettävä, ettei sellainen peli vetele ja treeni tehdään loppuun asti, vähän helpotettuna vaikka, mutta koiraa ei saa päästää liian helpolla.

5. Parempi olisi opettaa koira palautuksen jälkeen kääntymään vierelle.

Lisäksi sain ohjeita siihen, miten hihnan ja pillin kanssa kannattaa toimia. Nekun eivät saa haitata noutoa roikkumalla missä sattuu...