Geri kävi tänä aamuna tollereiden MH -kuvauksessa Riihimäellä. Matkalla ohjaaja oikein puhallutettiinkin, joten oli hyvä, että Suomen cupin voittojuhlinta jäi väliin... Poliisi kyllä katsoi minua kummeksuen, kun totesi alkometrin näyttävän nollaa... Ehkä näytin siltikin epäilyttävältä?

Mutta asiaan, eli Gerin luonnearviointiin. Kyseessä oli siis ns. MH -luonnetesti, jossa koiran käyttäytymistä ja reaktioita testattiin erilaisissa tilanteissa. Enemmän ko. luonnekuvauksesta voi lukea esimerkiksi täältä:  http://www.springerspanielit.com/mh/mh_kuvauksesta.htm

1. Luoksepäästävyys

Kiersimme Gerin kanssa passiivisena seisovan ihmisjoukon ja menimme sen jälkeen kättelemään tuomaria. Tuomari myös kävelytti Geriä pienen matkan.

Geri on ystävällinen koira. Se ottaa kontaktia ja vastaa siihen, muttei kuitenkaan ole erityisen kiinnostunut toisesta ohjaajasta. Se hyväksyy käsittelyn.

Ei mitään uutta, meni juuri niin kuin ajattelinkin sen menevän.

2. Leikki

Tuomari antoi minulle vetopatukan, jolla piti leikkiä. Kun Geri innostui, heittelimme sitä toisillemme ja lopuksi se heitettiin Gerin noudettavaksi.

Geri on innostunut leikkimään ja on siinä aktiivinen. Se innostuu vetolelusta, mutta irrottaa otteensa välillä ja tarttuu sitten uudestaan.

Edelleen: ei mitään uutta, juuri näin ajattelinkin. Geri ei ole ensinnäkään kauheasti vetoleikkejä harrastanut eikä se innostu niistä muutoinkaan sillä tavoin, että niillä voisi esim. palkata.

3. Takaa-ajo (tehtiin 2 kertaa)

Viehelaitteessa viiletti rätintapainen, jonka perään Geri päästettiin.

Aloittaa kovalla vauhdilla ja päämäärähakuisesti, pysähtyy saalille. Ensimmäisellä kerralla ei tartu saaliiseen, mutta nuuhkii sitä, toisella kerralla tarttuu ja tuo sen minulle.

Aika lailla sitä, mitä odotin. Viehe oli uusi, jännittävä juttu, mikä selittää sen, ettei Geri tartu siihen ensimmäisellä kerralla. Se pitää ensin tutkia huolellisesti.

4. Aktiviteettitaso

Sain ohjeeksi tuijottaa varastorakennuksen kattoa passiivisena ja antaa Gerin touhuta hihnassa vapaasti. 3 minuuttia.

Geri istahtaa nurmikolle ja tarkkailee ympäristöään rauhallisesti, mutta välillä vinkuen.

Juu, edelleen juurikin näin ajattelin tapahtuvan. Geri on yleensä aika rauhallinen, jos minä olen rauhallinen.

5. Etäleikki

Kauempana metsän reunassa liikkuu vaaleanpunaiseen lakanaan verhoutunut tyyppi tehden jännittäviä liikkeitä.

Geri tarkkailee avustajaa (välihuom. myös ohjaaja tarkkaili, oli sen verran hassu näky), välillä se katselee muualle. Se ei käyttäydy uhkaavasti. Kun sitä kutsutaan, se menee avustajan luo, tarttuu leikkipatukkaan, muttei lopulta innostu leikistä.

Näinhän se menee, kun koira suhtautuu varauksella uusiin asioihin, jos ei saa rauhassa niihin itsekseen tutustua. Minusta hyvä piirre eläimessä.

6. Yllätys

Kävelimme polkua ja yhtäkkiä eteemme nostettiin haalaripuku.

Geri säikähtää haalaripukua aika tavalla, pakenee taakse ja haukkuu sen jälkeen raivoissaan mokomalle säikyttelijälle. Se ei kuitenkaan käyttäydy uhkaavasti ja kun minä menen haalaripuvun luo, Geri tulee nuuhkimaan sitä. Se suhtautuu siihen senkin jälkeen kuitenkin varautuneesti, ei kuitenkaan pelkää enää.

Jep, kaikenmoiset jätesäkit, moottoripyörän suojukset ja muut tuulessa heiluvat epäilyttävät asiat aiheuttavat valtaisan raivon. Mutta kun minä menen edeltä näyttämään, ettei tarvitse pelätä, häntä alkaa heilua ja tilanne muuttuu iloiseksi.

7. Ääniherkkyys

Kävelimme polkua pitkin ja yhtäkkiä vieressämme rämisteltiin laitteella.

Geri väistää räminälaitetta kääntämättä katsettaan ja menee samantien tutkimaan, mikä se on. Tämän jälkeen se ei enää pelkää laitetta, mutta suhtautuu siihen varauksella.

Edelleen samalta tuntuu: Geri ei pelkää, kun se saa rauhassa tutkia, mistä on kyse.

8. Aaveet

Seisoimme pihalla ja yhtäkkiä n. 10 m päässä alkoi liikkua kaksi aavetta, jotka tulivat koko ajan hitaasti lähemmäs.

Aluksi Geri istahtaa ja tarkkailee omituisia ku-klux -klaanilaisia, jotka lähenevät hitaasti. Se alkaa ensin murista, sitten haukkua, mutta häntä heiluu koko ajan. Omasta mielestäni se seisoo pääosan aikaa edessäni tai sivullani, mutta arvion mukaan se tarkkailee tilannetta enimmäkseen ohjaajan sivulla tai takana (arvioija sanoikin, että hän olisi voinut ruksata kumman vaan) . Se ei käyttäydy kuitenkaan uhkaavasti ja kun aaveet kääntyvät selin, se menee heti rohkeasti tutkimaan niitä. Ja kun puhuttelen aaveita, se tulee oikein innokkaasti tutkimaan niitä lisää. Ilmeisen iloinen se oli huomatessaan, että aaveet ovatkin ihmisiä.

Aaveet eivät selkeästikään olleet Gerin mielestä yhtä pelottavia kuin haalaripuku, mutta arvasin sen suhtautuvan niihin varauksella. Molempien aaveiden mielestä Geri osoitti suurta rohkeutta ne kohdatessaan. Samaa sanoi eräs katsoja.

9. Leikki 2

Sama kuin kohdassa yksi.

Loppuleikki alkaa samanlaisella innokkuudella kuin alussa, mutta on intensiteetiltään hieman riehakkaampaa kuin aluksi.

Menee ihan täysin linjassa: kun Geri on saanut tutustua ympäristöönsä ja totutella menoon, se ei ole niin varautunut.

10. Ampuminen

Ensin ammuttiin pari kertaa samalla, kun leikin Gerin kanssa. Lopuksi ammuttiin vielä niin, että minä seisoin passiivisena.

Kun ammutaan, Geri lopettaa leikin ja tuijottaa ääneen suuntaan. Olen arvioijan kanssa vähän eri mieltä siitä, mitä se tarkoitti: arvioija oli sitä mieltä, että Geri pelkäsi ääntä. Omasta mielestäni kyse oli samasta asiasta kuin aiemminkin: se ei tiennyt, mikä ääni oli, mutta se oli paljon mielenkiintoisempi kuin leikkiminen sillä hetkellä ja se olisi halunnut tutkia sitä tarkemmin. Mielestäni Geri ei varsinaisesti pelännyt: se on vain utelias ja haluaisi aina tietää, mistä mikin ääni tulee. Ulkoillessakin se jää tuijottamaan pihoille, jos se kuulee lasten ääniä ja lähtee liikkeelle oma-aloitteisesti vasta, kun näkee, kenestä ääni lähtee.Geri on joka asian suhteen aluksi varautunut luonne, mutta kun se saa itsenäisesti tutkia asioita, se lämpenee yleensä kaikelle:)

Muuta: 

Yleisö kuului olevan sitä mieltä, että Geri oli vallan ihastuttava yksilö (ja suloinen). Ilmeisesti myös jonkin verran rohkea ja ystävällinen koira. Pistän tänne videolinkin ja muuta rekvisiittaa pikapuolin.